Molnár Erika
"a mediáció kiváló módszer arra, hogy a probléma feltárása, az okok keresése megtörténjen"
Molnár Erika
Mediátor
  • Tapasztalatom alapján mondhatom: a mediáció kiváló módszer arra, hogy a probléma feltárása, az okok keresése megtörténjen, az érzelmek mentén létrejöjjön egy megállapodás, és a kapcsolat magasabb minoségben folytatódjon.
Az oldal fejlesztés alatt!

Hírek.gondolatok

 

Ideális kapcsolat (család) "törvénykönyve"

  • A sértődékenységet , haragot ne hordozzuk egyik napról , hétről , évről a másikra , mert felemészt bennünket. Hamar tegyük túl magunkat a sérelmeken , beszéljünk róla!
  • Az intim szféra , magánélet megtartása. Ne kutakodjunk (telefon , napló). Igenis lehetnek titkai az egyénnek! 
  • Unalom száműzése: heti , havi rendszerességgel töltődjünk fel közös , új élményekkel együttesen!
  • Szánjunk valós időt a másikra, már az is jó például , ha kérdezünk és legalább megvárjuk a választ , amit odafigyelve végighallgatunk .
  • Az 5 szeretetnyelvből válasszuk ki, melyik a legfontosabb társunknak és azt részesítsük előnyben.(érintés , ajándékozás , ráfordított idő , dicséret , praktikus segítség) Ne ajándékozzunk folyton,ha a másik simogatásra vágyik!
  • A nő ne akarjon erősebb , okosabb , jobb lenni a férfinál ; ne versengjen. Jobban jár, ha nem bizonyít folyton , mert így előbb-utóbb párja veszít férfiasságából . Maradjon meg „régi”szerepénél , ne keveredjenek a státuszok , mert így senki sem tudja majd, hol a helye , mit csináljon. Pl.: a férfi segíthet azért a házimunkában, de  fő dolga a szerelés,stb.;nem a vasalás. A feladatok régen leosztva voltak; ma sokrétű és így is nagy a kavarodás.
  • Nagyon fontos az erőszakmentesség megőrzése. Az erőszakmentesség nem a gyengeség, hanem az együttműködés erejét használja./Tanulmányozzuk Marshall Rosenberg: Erőszakmentes Kommunikáció című könyvét: sokat segíthet.
  • Beszéljük ki és át a megélt traumákat!
  • Ne engedjünk kialakulni sztereotip játszmákat! / Erről következő cikkünkben részletesebben beszélünk./
  • Ne akarjuk folyton meggyőzni a másikat a mi igazunkról!  ( ez csak veszekedéshez ad alapot) Az igazságnál fontosabb az egyetértés.
  • Kölcsönös szeretet, bizalom. Aki szeretetet ad, az kap is. A másik igényeire is figyeljünk, egyensúlyban a miénkkel! Az egyensúly megtartása igencsak fontos mindenben , ugyanúgy,mint az igazmondás. Nem feltétlenül kell mindent elmondani de, ha kérdeznek , csakis az igazat.
  • Figyeljünk az időzítésre , ne mindent és azonnal. Ha párunk fáradtan megjön, hagyjunk időt neki, és ne rohanjuk le rögvest a feladatokkal!
  • Ismerjük meg a párkapcsolat fejlődési szakaszait ( szimbiózis, elkülönülés, saját célok kialakítása ,  újra közeledés és a  közös célok meghatározása) Nem ijedünk meg, ha feloszlik a  rózsaszínű  köd és enyhül a nagy szerelem; mert már tudjuk, hogy véget ért a szimbiózis, most az elkülönülés , az optimális távolságok beállítása következik. Ne kérdezgessük állandóan: „ugye szeretsz még?” - Megöljük ezzel a kapcsolatot.
  • Tudnunk kell , hogy mi a társunk valódi szükséglete, érzése!” A megszokott nem azonos a természetességgel.”(Gandhi)
  • A karrier félbetörhet a gyermek születésekor és ennek következményeképpen vigyázzunk,hogy ne alakuljon ki alárendelt viszony!
  • Kommunikációnkban az értékelés nélküli megfigyelés közlése legyen előtérben, a kommunikáció építő jellegű legyen!

Várjuk hozzászólásukat !.: ki miben ért egyet és miben nem.  Mik az egyéni tapasztalatok. Más női és más férfi szemmel. Melyik részt kívánják  , hogy jobban kifejtsük?! Írjanak nekünk!

Köszönettel:  Ujvári Rita

 

Életvitel útmutatás, gyakorlati tanácsok,ötletek

 

Unalom – Rutin – Elaprózódás

 

     E három fogalom egymással kölcsönhatásban igazán ronthat kapcsolatainkon, hangulatunkon. Ellaposodhat életünk, unalmassá válhat a mindennapos rutinfeladatoktól, ha nem változtatunk.

„Előbb csináld azt , ami szükséges, utána azt,ami lehetséges, és máris azt fogod csinálni,ami  lehetetlen.”  (Assisi Szt. Ferenc)

Persze ez még nem zárja ki, hogy a szükséges feladatok elvégzéséhez öröm is párosuljon.  Ki ne szeretné, ha rendben, tiszta, ízléses lakásban, igazi finomságokat eszegetve, vidám hangulatban együtt „játszanánk” ,  nyugodt lélekkel tudván, hogy holnapra már bevásároltunk , és este színházba megyünk. A nap nem 24 órából állna, ha mindenre jutna idő, és még kipihentek is lennénk idegesség, kapkodás nélkül. Ugye mindez lehetetlen egyszerre, így örök lemaradásra és sikertelenségre vagyunk ítélve, de ha beosztjuk, tervet készítünk a lelki, szellemi, testi fitneszből melyiket, milyen hónapban helyezzük előtérbe , megtaláljuk az egyensúlyt , és jobban fogjuk érezni magunkat; hiszen részfeladatokra lebontva teljesítettük a tervet. Így már könnyebb lesz.

Próbáljuk ki például: az egészség lesz májusban a fontos. Az első héten az étkezésre koncentrálunk, új recepteket kipróbálva,  finomakat főzünk (célszerű ilyenkor lefagyasztani a következő hetekre előre főzött ételt).Együtt megyünk a családdal” szedd magad mozgalomba”epret szedni, majd  befőzzük lekvárnak, remek közös program, /milyen jó lesz télen,  ha addig marad belőle/ levenni a polcról és étkezés közben emlékezni , a közösen szerzett élményekre, sztorikra. Együtt sütögetünk, felkutatunk új éttermeket, piknikezünk. A következő héten a testedzésre  fókuszálunk. Legalább 2 x együttes tréningbe kezdünk, kirándulunk, új sportot próbálunk ki, /hegymászás, biciklitúrák, evezzünk a Dunán , ússzunk stb./                 A 3. héten kényeztetjük magunkat , gyógyfürdőket keresünk fel,masszírozzuk egymást, jöhetnek a pakolások, haj és bőrápolások. És most kérdezhetik” közben nem eszünk?” De csak pl. többször választunk ilyenkor salátát, hideget, befizetünk egy olcsó menüre, ahol házi koszt van, elővesszük a mélyhűtött ételeket. 10 perc alatt sütünk egy halszeletet, spagettit főzünk, és végre teljesülhet gyermekünk kívánsága is , pizzát hozatunk.

A júniust tegyük kultúr hónappá. még nyitva vannak a színházak, menjünk  moziba , múzeumba, hangversenyre. Utazzunk új városba , nézzük meg a nevezetességeket. Az utolsó hétre ne tervezzünk , hagyjunk időt az élmények feldolgozására , csak úgy cél nélkül élvezzük a semmittevést ,  a magányt. Van akinek ez nem megy , az most próbálkozhat.

És itt a július, a nyári szabadság előtt elkezdődhet a rendrakás, takarítás, persze ezt is részletekben. Átrendezhetjük a nappalit más színekkel , varrhatunk vagy vásárolhatunk új párnát, függönyt, és mindezek után jöhetnek a barátok. Ápoljuk kapcsolatainkat, látogassuk meg a rokonokat, bátran ismerkedjünk új emberekkel!

 A hétköznapi munka mellett, mindezeknek csak egy töredékét is valósítjuk meg , már nem lesz lelkiismeret furdalásunk, ha valami más elmarad.

 És még egy javaslat: cserélgessük a kiosztott feladatokat. Pl. ugye szörnyű lenne apukára bízni életfogytiglan a szemétkihordást, és mikor elfelejti , rápirítunk: „még ezt sem tudod megtenni, hát már erre is képtelen vagy ?” Szegény mivel szolgált rá , ekkora büntetésre? Inkább a következő hétre bízzuk ezt a gyerekekre, és neki keressünk új tevékenységet. Forogjanak a  szerepek , egy mozgó bolygón élünk , körülöttünk is minden mozgásban, mi se állandósuljunk!

Próbálkozzunk , másnak fogjuk érezni magunkat, mintha kicseréltek volna ; elégedettség, büszkeség , nyugalom telepszik ránk , amitől boldogabb leszünk. Hajrá!

A következő részben , mélyebben boncolgatjuk : az unalom jelenléte és hatása a kapcsolatainkban.  

 

                        Ujvári Rita                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Kapcsolat

Telefon: (+36 20) 438-45-47


Fax: (+36 23) 451-656


E-mail cím: ritaujvari@gmail.com

Hírlevél

Név:
E-mail cím: